Rabu, 1 Jun 2011

::RESEPI | RED VELVET CAKE ::

kek yang telah di"fondant"kan heheh
kek merah bogel jerk :p

nak resepi tak?chef kasi..mudah giler nak buat..

RESEPI KEK VELVET

A.CAKE
BUTTER CAKE MIX 500GM
BUTTERMAS 220GM
EGG 250GM (5 NOS)
UHT WHIPPING CREAM 120 GM
CHOCOLATE POWDER 15GM
RED COLORING 25GM
LEMON JUICE 2TBSP

B.CREAM CHEESE TOPPING
CHEESE CAKE MIX 150GM
FULL CREAM MILK 150GM
GOLDEN PEAK FRESH 100GM

CARA-CARA MEMBUAT:
  1. Campurkan buttermas dengan butter cake mix, chocolate powder, red coloring ke dalam mesin pemutar dan putar selama 2 minit.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam mesin dan putar secara perlahan.
  3. Masukkan lemon juice dan whipping cream ke dalam butter yang dipukul tadi..
  4. Panaskan oven dan bakar.


Toppping:
campurkan Cheese Cake Mix, full cream milk dan whipping cream dan pukul guna mesin sehingga smooth..then sapaukan pada cake :) siap!!



4 ulasan:

Wattie berkata...

salam ziarah dan ukhwah

jeBateja berkata...

udah jadi chef kamu ni......mcm2 le hang buat ....perniaga brg kecantikan buat....masak2 pun buat...perrr...laksa satu...

BLADE EDGE berkata...

Assalamualaikum...


nmpk kek mcm best. resipi tu nnt blh la nk try buat..

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Citarasa Rinduan berkata...

morning yong..
wah.. ini rupanya cupcake tu..
mmg mengiurkan...
nak tarik semula kata2 ku semalam.
hahhaha..

tapi, tamo makan gak, sbb manis...
heheheh
LARI!!!!!!!!

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...