Khamis, 29 September 2011

Tepung Penaik..kenal tak tepung penaik??

Salam.kali ni yong nak bercerita tentang baking powder..korang kenal tak baking powder??..ibu-ibu kat dapur mesti tahu kan?yelah..petang-petang dok buat kuih apam ke..dok buat kek..paling koman setahun sekali nak buat kuih raya..mesti ada beli baking powder.tak gitu??

sebelum ni..sebelum yong menjinakkan diri dalam bidang bakar-membakar ni (ada ke bidang bakar-membakar??haha) yong tak kenal tepung penaik ni apa..dok konpius..teping penaik ni sama ke dengan serbuk bikarbonat tu..eh bila p kat kedai bahan kek..ada pulak dua jenis ni..hehehe nampak sangat jarang ke dapur.. tu belum masuk bab tanya segala rempah..terkedu yong nak jawab :p


so inilah rupa tepung penaik..yong beli satu tin besar sebab banyak nak guna...eh ayat yang betul..kerap nak guna..so cepat la habis kan..kalo beli yang kecik je..pasni nak kena beli lagi..buang masa..maka harusssss lah beli yang besar sket :)

sekarang ni yong da mahir sket la tentang bahan-bahan nak buat kek ni..cuma ada juga bahan yang yong masih tak kenal and tak tahu kegunaan dia..pasni kena la blaja lagi..ye tak?? yong sekarang ada blog masakan and makanan..so bila yong masak sesuatu yong akan simpan dalam blog ni..korang dah tengok..jika belum boleh la jengah kat Alinac Kitchen ya~ jemputlah datang hehe

4 ulasan:

delarocha berkata...

dulu mak rajin buat kuih, saya selalu kena pegi kedai beli tepung penaik... mauripan. huhu

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam yong...pandai ponnn:D
Sok2 depan mak mertua xder la gelabah sbb dah pandai masak & kenal bahan2 masakan..hihi

tiefazatie berkata...

kenal2..haha

Myra Jay berkata...

Rajinnya yong, jeles tgk yong pndai masak mcm2 especially kek.

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...