Rabu, 22 Disember 2010

:: 10 Tabiat rosakkan otak ::

1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

Semoga bermanfaat

10 ulasan:

bun_nee berkata...

info yang bgus.. thanks ye

Riha NCL berkata...

number 8 tu sgt setuju. kalau tak sihat, sepatutnya kita rehat je.

anyway, tq for sharing the info.

Redbloodsnow berkata...

nice info! :)

hollowgram berkata...

1, 6, 7 yang selalu aku buat.. patut la rasa cam jem je otak ni..hehe

thanks for the info.

Mr feckry berkata...

lain semua gua biasa dengar, cuma tidur tutup mata je

nadey berkata...

waaaaaaaa kene berimiginasi slalu la ni?????????? hihihihih

shah noor berkata...

tq akak............>_<
info berkesan ni akak utk stdent.....
sya ska tdoq ttup muka....huhuhuhuhu

eelobor berkata...

9 daripad 10 dah lulus, satu jer yang fail.....

sayang berkata...

nombor satu je dah fail.
hahaha

kaizen shinobi berkata...

info yang terbaik.. ngeh3

dah try nak amek sarapan pagi setiap hari woo...

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...