Rabu, 23 Februari 2011

:: 8 Langkah Bentuk Kewangan Stabil! ::

Tidak ramai yang mampu mengurus dan merancang kewangan dengan baik kerana kurang bijak menguruskan
sumber pendapatan yang diperolehi.


Akibatnya.. hujung bulan merana diri.. itu tak cukup,ini tak cukup..bil tertunggak sehingga 'tension' dibuatnya.. betul tak?


Jadi, tip kali ini menjurus kepada kaedah bagaimana membentuk kewangan yang stabil dalam ekonomi rumah
tangga khususnya!


1# Gunakan Konsep 1/3
Sebaik sahaja anda memperolehi gaji, bahagikan wang gaji anda kepada 3 bahagian. 1/3 diperuntukan untuk
membayar hutang, 1/3 diperuntukan pula untuk simpanan dan 1/3 lagi khas untuk perbelanjaan bulanan.


2# Bayar Awal Bulan
Setiap kali dapat gaji, terus bayar bil dan hutang. Jangan amalkan sikap bertangguh kerana anda mungkin
terguna wang tersebut untuk tujuan berbelanja.


3# Buka Akaun Berasingan
1/3 wang gaji anda disimpan dalam akaun yang berasingan. Jika anda berasa 1/3 itu terlalu banyak,
simpan 10% daripada pendapatan anda sebulan atau jika masih tidak mampu, Rm100 sebulan pun boleh!
Janji simpan!


4# Buat Pelaburan
Selain menyimpan, anda boleh menyimpan di dalam akaun pelaburan seperti di Unit Trust, ASB dan
sebagainya. walaupun begitu, pastikan anda mengkaji setiap pelaburan terlebih dahulu sebelum melabur di dalamnya. INGAT! Pilih pelaburan yang diiktiraf oleh kerajaan!


5# Jangan Tambah Hutang
Jika anda inginkan sesuatu barangan dan barangan tersebut adalah MAHAL, jangan sesekali membelinya
secara hutang kerana kadar faedahnya sekitar 10% setahun! Adalah lebih baik anda mengumpul sedikit
wang setiap bulan sehingga cukup jumlahnya sebelum anda membeli barangan tersebut.


6# Kad Kredit Bukan Kawan Anda!
Jangan gunakan kad kredit untuk tujuan 'shopping sakan!' Kad kredit hanyalah instrumen memudahkan anda
membeli belah tanpa membawa wang tunai. Cara terbaik menggunakan kad kredit ialah bayar kesemua jumlah pada keesokkan harinya setelah anda berbelanja pada hari ini. Atau, 'bayar habis' bila dapat bil!


7# Insurans
Belilah premium insurans untuk menjamin kehidupan anda sekeluarga. Nilai insurans anda sekurang-kurangnya mestilah sama nilai dengan jumlah liabiliti yang keluarga anda tanggung agar apabila anda TIADA kelak, liabiliti anda ditanggung sepenuhnya olah insurans.


8# Beli Aset Tetap
Beli rumah jika anda mampu dan tiba masanya. Jika sebulan anda menyewa RM500, dengan jumlah sebanyak itu, anda mampu untuk membayar ansuran rumah apartmen yang berharga RM60,000! INGAT.. rumah meningkat nilainya pada setiap tahun!


Diharapkan dengan 8 tip yang saya berikan ini akan memberikan anda satu idea baru dalam merancang dan
menguruskan kewangan dengan lebih baik!


Sekian,
Wassalam.










sumber-email








nota Alinac-da baca entri tips kewangan sebelum ini??.jika belum klik SINI.. rugi jika tidak baca!

13 ulasan:

Kalamhati berkata...

great tips!mekaseeyyy..=)

suzzsuzie berkata...

bagus2...tips ni mmg patut diamalkan oleh sesiapa sja termasuk akak

Gen Fujita berkata...

very good tips

Pencacai Alim berkata...

duit gaji aku slalu abih sblm masa..xde keberkatan kot..

noreed berkata...

bagus tips ni. thank u for sharing :)

ardinihumaira berkata...

paling penting.. jangan tambah hutang :D

Mr. Amni berkata...

Terima aksih.. sangat berguna untuk saya yang belajar jauh ni..=)

ct noarizah aris berkata...

Morning alinac...knpa kamu x wat cbox?

E.d.Y berkata...

tips yg bagus..tp kalau dah namanya boros, tetap habis gak duit..haha

CIKPUANHADY berkata...

betul-betul..nak shopping boleh, tapi kena pastikan sebahagian dah disimpan..ngee..dah klik hb..

Jom skodeng :Tentang Salam dan As Salam

Citarasa Rinduan berkata...

yong.....

thanks laling...
kak ayu nie boros..nati nak buatlah macam tips kamu tu

nak asingkan 3 eik, time gaji....good2...

selamat pagi khamis sayang!!!

::Budak Degil:: berkata...

sy xsuke hutang tapi sy suke ansuran..hehehe

Uchi kay-f @hmad berkata...

dapat wat satu dri tips2 ni dah kire ok tue...

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...