Sabtu, 17 Julai 2010

:: CHEESE CAKE DAN MURTABAK DAGING ALINAC LOVER (SIMPLE RESEPI) ::

salam..hi suma..apa khabar?
smlm x smpt nk update satu pon entri..almaklumla..abg halim i dtg..maka i kena la layan dia kan..ahaks..layan la sgt kan..p tesco suh dia angkat brg~ sbb i ada buat resepi baru lg aww~
sapa tu abg halim??haa..sapa add kt fb saya msti dia taw sapa empunya nama tu...

so semangat utk trus cuba resepi2 bru blom luntur..lgpon nk jgk bg my abg rasa air tangan i yg x seberapa ni..dok2 pk nk buat apa utk dia..so finally i buat cheese cake n murtabak daging.
very simple recipe..budak2 pon boleh buat oke..hahha.

erm...nk tgk?? ni haaa

CHEESE CAKE ALINAC LOVER



BAHAN-BAHAN

2 (8 oz.) pkgs. Philadelphia cream cheese
3/4 c. sugar
2 tsp. lemon juice
1 tsp. esen vanilla
2 eggs

utk base~ i just gunakan biskut kering (biskut 4segi)..cmpur ngn air dlm satu bekas..then gaul..pastu jadikan base dlm bekas nk letak adunan cheese cake.

CARA MENYEDIAKAN

Pukul keju hingga lembut dan sedikit kembang.
Kemudian
masukkan gula,esen vanilla dan jus lemon. Pukul sehingga sebati.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga sebati.
Tuang kedalam bekas yang sudah di base
kan.
Masak dalam microwave selama 28 minit pada 'medium' level,bukak hanya selepas 28 minit. Ambil garfu cucuk p
ada bahagian tepi dan tgh.
Jika masih banyak cake yang melekat di garfu, tambah 2 minit lagi. Jika masih tidak masak, tambah lagi 2 minit.
(Biarkan sejuk beberapa jam dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk)

.........................................................................................................................................

then sementara i nk tunggu cheese cake masak..i pon buat la lg satu resepi..namanya

MURTABAK DAGING ALINAC LOVER


BAHAN-BAHAN

-biskut kering (biskut 4 segi)
-sepeket daging cincang (direndam dan dicuci bersih)
-sedikit minyak (untuk menumis)
-seulas bawang besar (ditumbuk)
-beberapa ulas bawang putih (ditumbuk)
-seinci halia (ditumbuk)
-2 1/2 sudu besar serbuk kari daging
-2 sudu gula
-1 sudu kecil garam
-air
-susu cair

Cara penyediaan

-inti
tumis bawang besar,bawang putih dan halia bersama minyak di dalam kuali.
masukkan daging cincang.goreng.
masukkan serbuk kari daging,air,garam,gula kedalam mangkuk dan gaul.
tuangkan adunan kari tadi ke dalam kuali..goreng sehingga air menjadi kering.
sentiasa gaul adunan tadi agar tidak hangit..
-kulit
sediakan bekas 4 segi.
susun biskut kering sebagai base..kemudian lapiskan inti daging tadi ke atas biskut.curah susu cair keatas biskut.
ulang langkah tadi sekali lg dan akhiri dengan biskut dibahagian atas~kemudian curahkan susu cair lagi ke atas biskut.
bakar murtabak sehingga biskut nampak kekuningan..
(sedap dimakan ketika panas bersama sos)

selamat mencuba :)


watermark red

12 ulasan:

Amirrah Zawani berkata...

senangnyaa..
bolehlah try nanti.. hehe!!!

bellar0ssa berkata...

gile kreatip kau.huhu.nak cilok~!

-telordibasuh- berkata...

hehe wa sedap la murtabak tu...delivery blh?hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

tetiba lapo

alinac lover berkata...

@Amirrah Zawanisila2..senang saja~

alinac lover berkata...

@bellar0ssabole2~ ngeee

alinac lover berkata...

@-telordibasuh-uisk..takut basi~

alinac lover berkata...

@b.r.u.t.a.l.s.o.l.ohahha~ mai la mkn~

nuraitul berkata...

macam sgt mudah je resepi tue..tringin nak try jugak la..

Norasikin berkata...

Punya la mahal belanja nak buat cheese cake tu. Menitik air mata nak makan. Saya lebih tertarik dengan resepi komersial yang boleh guna untuk berniaga

alinac lover berkata...

@nuraitulbole cuba :) sng jerk

alinac lover berkata...

@Norasikinkalo ada bole share ya

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...