Selasa, 7 Jun 2011

:: Pertunjukkan BIKINI Hindu, Australia DIKECAM ::




Sebuah pertunjukkan fesyen di Sydney mengundang kemarahan warga India setelah seorang model mengenakan bikini bergambar Dewi Hindu Lakshmi yang sangat dihormati umat Hindu.



Masyarakat India mengadakan tunjuk perasaan dengan membakar bendera
Australia sebagai protes setelah model pertunjukkan fesyen di Sydney menggunakan bikini bergambar dewi yang dianggap sebagai lambang kekayaan, kemakmuran dan kesuburan itu.

Seperti dilaporkan Dailymail, kejadian ini bermula ketika label pakaian renang Australia Lisa Blue mengeluarkan koleksinya untuk dipamerkan pada di Australia Fashion Wee
k di Sydney, minggu lalu. Pakaian olahraga renang (bikini) itu salah satunya bergambar foto Dewi Lakshmi.

Inilah yang membuat para demonstran di Amritsar, Punjab, turun ke jalan dan membakar bendera Australia sebagai tanda protes.

Setelah kejadian itu, label yang berpusat di Byron Bay, Australia, meminta maaf dan berjanji bahawa rekaannya belum ada lagi untuk dijual.

"Permohonan maaf itu merupakan langkah ke arah yang benar," tegas ahli parlimen Rajan Zed, seperti dilaporkan Australia Daily Telegraph.




Zed menambah, kejadian ini merupakan penghinaan. Tidak molek dewa atau dewi Hindu dijadikan konsep komersial. Sebab simbol agama walau apapun, besar a
tau lebih kecil, tidak boleh disalahgunakan.

"Hal ini sangat mengganggu, kerana melihat Dewi Lakshmi yang sangat dihormati dalam agama Hindu, pada pakaian renang ditampilkan oleh model di sebuah
pertunjukkan fesyen." tambah Zed.


sumber-email

6 ulasan:

tiefazatie berkata...

erm..mcm2 skrg nie kan

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

ish2..

pelik2 depa ni...

Mar berkata...

hmm,...macam la sekrang ni,.:)

Ilhamny.com berkata...

perkara2 yg menghina agama, pastinya penganut agama tu marah... sapalah yg b*d*h yg idea gitu...

Ardini Humaira berkata...

adoyai apela depa ni

Redbloodsnow berkata...

tu la...dorg ni, mcm memainkan agama org plak...please lah!

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...