Sabtu, 25 Jun 2011

:: Pendapat korang | berapa bajet untuk kawen sekarang ::

jika anda sudah berkahwin atau sedang plan nak kawen..bole kasi pendapat tak? berapa bajet untuk perbelanjaan perkahwinan zaman sekarang..kalo ada pengalaman..ce share dengan yong..sebab yong ni ZERO la bab-bab macam ni..xtahu nak kumpul duit berapa sen untuk kawen ni huhu..kesian kan? xde ilmu gini ah..

ce share..oke?

12 ulasan:

Afiq Din berkata...

30k rasenyer...
10k tuk mkn...
8k tuk kemah..
2k tuk bju n photo...
5k hantaran...
5k pelamin...

E K A berkata...

assalamualaikum yong...dah ada plan nak kawen ke ;) budget la dlm 25 k ni stahun lepas punya kos la.... nak detail leh g kat blog saya

http://nuratika-firdaus.blogspot.com/2010/04/my-wedding-cost.html

itu je yg boleh dibantu...saya dulu pun camni...tak de tmpt nak refer...naknya 1st kenduri kat umah...mmg tak tau apa.zero...tp alhamdulilah...rezki nak kawen sentiasa ada

Nora Shahaira berkata...

iish.. jgn la dan kawen baru pikir...simpan mulai sekarang...beli apa yg patut...kalo nak buat on de dot memang leh sampai 10 ribu...tapivkalo memg merangcang nak yg grand ...ok la
mcm pengalaman akak...akak buat persiapan setahun...siap yg remeh...so tinggal persalinan dan kenduri ye lastnya...tp Alhamdulillah...zaman alak boleh tahan lagi. sekarang kan lg mahal..tak reti la akak nak tolong... hahah..ape le komen akak ni

Nabiel berkata...

huhuhu...
nbil pn ngah kmpul duit nk kwin nie yong~lelaki lagi perit..
plg koman skrng kne ade 20,000~
tuh pn cikai2 pn knduri yong..yg biase2~itu knduri saje..huhu

Amoi MiyaSya berkata...

nak kawen dah ehh ? jgn lupa jemput wani ;)

Redbloodsnow berkata...

mcm zie...coz akan pengalaman. Mak zie dan zie takde meletakkan brapa $$$ yg harus dillah bg taw. coz cinta zie bukan utk dijual..hehe

so zie n dillah kira budget yg enough tu semua persiapan. thats include:

1) pelamin
2) mak andam
3) Photography
4) Catering (if yg mcm zie x gotong royong masak ler)

haaa budget utk persiapan di atas je yg zie n dillah budget utk duit hantaran nnti. so both of us sama-sama kumpul. zie tak suka harapkan lelaki je. coz majlis bersama kan. what for nk bebankan bakal suami, tol tak? :)

utk belanja yg kecik-kecik such as door gift, katil & tilam, bunga telur, MC, Sound system, hadrah, org zikir...yg tu gune duit poket sendiri ^_-

utk kawen...habis gak RM20K yunk. belanja kawen zaman skrg ni super mahal :(

duit mengalir cam air...adeh!

SyUhAdA berkata...

yong nak kawen ea?
hehe~

Cik Azizah berkata...

perit tau nak simpan duit buat kawen ni..mahu kena prepare setahun lebih awl..

kalau nak info boleh baca sini ya..

Kos Kahwin kenapa pengantin risau untuk kawin

Bajet kawen-bagaimana nak memulakan

tenQ

Edy Zaidi berkata...

dah bau nasi minyak ni...hehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

awe belum congak2 lagi ni yong sebab ngah usha2 pakej..hehe

kalu semalam kenduri awe g tu
cameraman = RM1680
pelamin+mak andam+ 7psg baju=RM3500

yang lain2 tak sempat tanya...tapi dia anak sorang so muka budget besar skt :)

Far8 budak baik berkata...

kalau kawen
hari tu aku kawen..
rasanya murah je..
yg mas kawen je..
hantaran tu mahal.hahahaha =p=p=p

Ardini Humaira berkata...

dni setakat ni da cecah 9k... tapi belum masuk catering lagi.. uwaaaaa memang pokai nak kawen, ni sobss

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...