Khamis, 10 Mac 2011

:: Nasihat dari YONG | Tujuan berblogging ::

cewah..nak kasi nasihat la konon nye ye yong ni..first time kot! hahaha oke buat julung-julung kalinya entri ni agak serius la yer.tujuan nya sekadar nasihat buat orang-orang sekeliling yong..saudara-mara yong, kawan-kawan yong dan sesiapa sahaja yang membaca blog ini.


pertama sekali..kalo kita buat blog ni..kita kena fikir..apa tujuan kita buat buat blog ni.adakah sekadar suka-suka? sebagai diari harian? sebagai tempat luah perasaan dan sebagainya..Boleh! semua tujuan tu bole tapi berpada-pada la yer..nak suka-suka pon bole..tapi jangan bersuka sangat..tulis entri merapu..bole menyinggung perasaan orang ke apa ke..itu sangat x oke yerk! and bab luah perasaan..ini bab paling penting..kalo blog kita tu jenis private..it's oke..but jika blog kita tu untuk tontonan umum..better sila la jangan buat macam tu.dari orang tak tahu aib kita..nanti orang akan dapat tahu..perkara macam ni yong lihat pada blogger baru..terutama pada budak-budak sekolah..haish..nak kutegur..serba salah jadinya..


contoh seorang adik manis ni..ada masalah keluarga..then buat entri tentang luahan perasaan dia..dah la detail pulak tu.kita tak tahu sapa yang akan baca entri kita tu kan? tapi kenyataan nya? memang tanpa kita sedar orang lain akan baca..paling memalukan kalo sedara lain yang baca..haish~ terus terkedu lah masa tu.


ini pengalaman sebenar..bila ada orang tanya yong "amboi, boleh tahan ek blog ******* tu"..haa apa yong nak jawab? hanya tersenyum sini je la..alahai..adik2..sila hati-hati la ye lenkali..kepada yang da dewasa maybe anda akan sedar.x perlu la yong nak ingatkan lagi..


then..selain tu..yong harap "adik2" jangan la tulis entri pengalaman anda tu sedetail yang bole..hak2 privasi anda kena jaga yer..sangat penting..dari buat benda yang orang tak tahu..last2 kantoi..kawan-kawa sekolah pulak baca.. *ingat kawan sekolah tu baik sangat ke? hati lain2 tau! kena ingat tu..zaman sekolah bole la cakap FRIENDS no 1.family x memahami..tapi bila anda dewasa..anda rasa la..kawan ke family yang lebih memahami anda.. *terutama perempuan! jangan cakap la KAWAN tu segala-galanya..susah2 nanti..FAMILY jugak yang anda cari! sila ingat~ 



nota Alinac-rasa macam entri ni utk SESEORANG je kan? 

tata

7 ulasan:

kakchik@ella berkata...

thnks for sharing this yong. ingat mengingatkan sesama insan .. jadikan panduan.

Mr feckry berkata...

1 blog bertujuan, 1 lblog lagi untuk sesuka hati gua.

tu je blog gua

NinaAz berkata...

betul tu yong...but blog saya pun banyak merapu gak...hehee... main campur aduk jea semua..hehe..tp kena berpada2 la kan....

::Budak Degil:: berkata...

ade baik buruknye blogging ni..masing2 kene pikir dulu before nak mnaip..ehehe

Izan Ishak berkata...

kalau nak cerita detail itu ini, takut dijadiakan bahan utk jatuhkan kita plak satu hari nnti. kene berwaspada selalu...

ardinihumaira berkata...

jangan terlalu mendedahkan identiti sebenar kita kan.. bahaya :)

niDa berkata...

yong cakap ni mcm nk tuju kat seseorang la... sape la gerangan tu.. ari tu kite dapat sound sedas ngan member. die ckp kite suke cte kat blog. bgtau 1 dunia kite ad prob.


yong rs kite bersalah ke..

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...