Post melekat sekejap!
Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.
Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.
Laksa lebih putih
BAHAN:
Asam keping
Semangkuk air
CARA-CARA:
1. Mula-mula, rendam dahulu laksa bersama asam keping di dalam air.
2. Biarkan semalaman.
3. Keesokan harinya, bolehlah anda rebuskan laksa tersebut seperti biasa.
2. Biarkan semalaman.
3. Keesokan harinya, bolehlah anda rebuskan laksa tersebut seperti biasa.
Tauhu goreng lebih enak
BAHAN:
Santan
Serbuk perasa
CARA-CARA:
1. Campurkan sedikit serbuk perasa di dalam santan.
2. Kemudian, rendamkan tauhu di dalam santan tersebut.
3. Biarkan selama 10 minit.
2. Kemudian, rendamkan tauhu di dalam santan tersebut.
3. Biarkan selama 10 minit.
4. Setelah itu, toskan dan goreng seperti biasa.
Menghilangkan kutu beras
BAHAN:
6 tangkai daun belimbing buluh
CARA-CARA:
1. Mula-mula, cuci daun belimbing buluh sehingga bersih.
2. Kemudian, biarkan ia kering.
2. Kemudian, biarkan ia kering.
3. Setelah itu, masukkan daun belimbing buluh ini ke dalam bekas simpanan beras.
4. Anda dapat lihat, kutu beras akan beransur hilang.
Membersihkan kerang
BAHAN:
Serbuk kunyit
CARA-CARA:
1. Mula-mula, campurkan sedikit serbuk kunyit ke dalam air basuhan kerang.
2. Cuci beberapa kali sehingga ia bersih.
2. Cuci beberapa kali sehingga ia bersih.
3. Hasilnya, kotoran mudah hilang dan kulit kerang menjadi lebih bersih.
Tauhu kekal segar (1)
BAHAN:
Garam
CARA-CARA:
1. Cuci dahulu tauhu seperti biasa.
2. Kemudian, lumurkan garam ke seluruh permukaan tauhu.
3. Simpan ia di dalam peti sejuk.
2. Kemudian, lumurkan garam ke seluruh permukaan tauhu.
3. Simpan ia di dalam peti sejuk.
4. Tauhu yang disimpan, akan bertahan lebih lama malah rasanya tidak akan masam.
Tauge kekal segar (Cara 2)
BAHAN:
Limau nipis
Semangkuk air
CARA-CARA:
1. Mula-mula, masukkan tauge ke dalam semangkuk air.
2. Kemudian, perahkan limau nipis ke dalam mangkuk tersebut.
3. Gaulkan sehingga sebati.
2. Kemudian, perahkan limau nipis ke dalam mangkuk tersebut.
3. Gaulkan sehingga sebati.
4. Simpan di dalam peti sejuk. Tauge yang disimpan akan bertahan lebih lama.
Bahulu lebih enak
BAHAN:
3 kuntum bunga lawang
CARA-CARA:
1. Mula-mula, pukul telur seperti biasa.
2. Kemudian, masukkan 3 kuntum bunga lawang ke dalam bekas telur yang dipukul tadi.
2. Kemudian, masukkan 3 kuntum bunga lawang ke dalam bekas telur yang dipukul tadi.
3. Setelah itu, anda bolehlah membancuh dan masak adunan seperti biasa.
4. Rasa bahulu akan lebih lazat dan tidak hanyir.
SELAMAT MENCUBA!
11 ulasan:
nk jd suami mithali kena tau suma ni..
Poligami Bukan Cara Kawal Nafsu ?
wallla.... teruja diriku ni.. dah la nak pose. wahhhhh rindu nye bazaar ramadhan
lapo pula tengok.....dah 2mlm xmkn ni.....
banyaknya petua yang berguna... boleh dipraktikan nanti nie.. tq2 :)
wahhh...nice weh petua nih yong. thanx
whoaaa petua :D
Blog Baru (2010) Pilihan??? kalau berbesar hati untuk undi saya. UNDI N0.108. nak tahu lebih lanjut? tekan sini
http://miela-tahril.blogspot.com/2010/12/blog-baru-2010-pilihan-undi-no108.html
terima kasih kerana sudi meluangkan masa :)
wahh~banyak petua best ni!thanx for sharing =)
ML da update resipi roti boy utk awak =)
emm...petua bagus ni!
petua yg menarik..
follow me..hehe
http://ierachubby.blogspot.com/
Catat Ulasan