Sabtu, 11 Disember 2010

:: Petua Dapur Anda ::


Post melekat sekejap!


Ulam sering dijadikan sebagai menu sampingan yang boleh menaikkan selera makan. Namun, ulam akan menjadi layu sekiranya terdedah terlalu lama.




Oleh itu, bagi mengekalkan kesegaran dan kerangupannya, rendamkan ulam beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biar seketika barulah diangkat.

Laksa lebih putih

BAHAN:
Asam keping
Semangkuk air

CARA-CARA:
1. Mula-mula, rendam dahulu laksa bersama asam keping di dalam air.
2. Biarkan semalaman.
3. Keesokan harinya, bolehlah anda rebuskan laksa tersebut seperti biasa.
 

Tauhu goreng lebih enak

BAHAN:
Santan
Serbuk perasa

CARA-CARA:
1. Campurkan sedikit serbuk perasa di dalam santan.
2. Kemudian, rendamkan tauhu di dalam santan tersebut.
3. Biarkan selama 10 minit.
4. Setelah itu, toskan dan goreng seperti biasa.

Menghilangkan kutu beras

BAHAN:
6 tangkai daun belimbing buluh

CARA-CARA:
1. Mula-mula, cuci daun belimbing buluh sehingga bersih.
2. Kemudian, biarkan ia kering.
3. Setelah itu, masukkan daun belimbing buluh ini ke dalam bekas simpanan beras.
4. Anda dapat lihat, kutu beras akan beransur hilang.

Membersihkan kerang

BAHAN:
Serbuk kunyit

CARA-CARA:
1. Mula-mula, campurkan sedikit serbuk kunyit ke dalam air basuhan kerang.
2. Cuci beberapa kali sehingga ia bersih.
3. Hasilnya, kotoran mudah hilang dan kulit kerang menjadi lebih bersih.

Tauhu kekal segar (1) 

BAHAN:
Garam

CARA-CARA:
1. Cuci dahulu tauhu seperti biasa.
2. Kemudian, lumurkan garam ke seluruh permukaan tauhu.
3. Simpan ia di dalam peti sejuk.
4. Tauhu yang disimpan, akan bertahan lebih lama malah rasanya tidak akan masam.

Tauge kekal segar (Cara 2)

BAHAN:
Limau nipis
Semangkuk air

CARA-CARA:
1. Mula-mula, masukkan tauge ke dalam semangkuk air.
2. Kemudian, perahkan limau nipis ke dalam mangkuk tersebut.
3. Gaulkan sehingga sebati.
4. Simpan di dalam peti sejuk. Tauge yang disimpan akan bertahan lebih lama.

Bahulu lebih enak

BAHAN:
3 kuntum bunga lawang

CARA-CARA:
1. Mula-mula, pukul telur seperti biasa.
2. Kemudian, masukkan 3 kuntum bunga lawang ke dalam bekas telur yang dipukul tadi.
3. Setelah itu, anda bolehlah membancuh dan masak adunan seperti biasa.
4. Rasa bahulu akan lebih lazat dan tidak hanyir.

SELAMAT MENCUBA!

11 ulasan:

velasrizal berkata...

nk jd suami mithali kena tau suma ni..

Poligami Bukan Cara Kawal Nafsu ?

IntanBerlian berkata...

wallla.... teruja diriku ni.. dah la nak pose. wahhhhh rindu nye bazaar ramadhan

Unknown berkata...

lapo pula tengok.....dah 2mlm xmkn ni.....

annfrendly berkata...

banyaknya petua yang berguna... boleh dipraktikan nanti nie.. tq2 :)

Redbloodsnow berkata...

wahhh...nice weh petua nih yong. thanx

ardinihumaira berkata...

whoaaa petua :D

Tanpa Nama berkata...

Blog Baru (2010) Pilihan??? kalau berbesar hati untuk undi saya. UNDI N0.108. nak tahu lebih lanjut? tekan sini

http://miela-tahril.blogspot.com/2010/12/blog-baru-2010-pilihan-undi-no108.html

terima kasih kerana sudi meluangkan masa :)

Prettyvrach berkata...

wahh~banyak petua best ni!thanx for sharing =)

Prettyvrach berkata...

ML da update resipi roti boy utk awak =)

Tanpa Nama berkata...

emm...petua bagus ni!

Puan Ira BamBam berkata...

petua yg menarik..
follow me..hehe
http://ierachubby.blogspot.com/

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...