Selasa, 29 Jun 2010

:: chipsmore or morechips??? ::

haaa..salam suma..

hepi taw mlm ni...saya di dapur lagi..
hari ni buat biskut jerk..jadi la kan..first time buat..
alhamdulillah.menjadi :)
senyum sampai ke telinga ler...
mood baik aja ni...maka esok bercadang nk buat sesuatu lagi..insyaAllah..
nk buat apa ek?

devil choc muffin ??
oke x??tp knapa nk kena tarok devil kat awal nama tuh??hahahha
oke..ni la rupa biskut i..besar tapak tangan u! huhu!
sorg satu je dpt..sbb besar! :p




Berikut adalah bahan asas yang diperlukan

1. 200g gula pasir (Kalau ada gula perang, rasanya lebih sedap)
2. 160g majerin atau mentega
3. 200g tepung gandum
4. 1 bj telur
5. 1/2 cmt soda bikarbonat
6. 1/2 cmt baking powder
7. 1 cmt esen vanila
8. sedikit garam (kalau nak)
9. 1 cmb liquid glucose (Kalau tak de boleh pakai madu kalau tak de gak tak payah letak apa-apa la)

Sebagai perasa untuk mempelbagaikan rasanya. Gunakan apa yang ada. Kalau ada semua, masukkan semuanya. Kalau tak de semua, tak payah masukkan apa-apa.

Berikut adalah bahan-bahannya

1. 2 cmb serbuk koko
2. 100g kacang (Letak je kacang yang korang rasa sedap. badam, gajus, walnut, hazel, dhal, hijau, panjang)
3. 100g cip coklat (dah habis la pulak)

Cara membuatnya juga mudah. Tak ambil masa lama. Ikut je step dibawah

1. Bakar kacang sehingga masak dan rangup.
2. Gaulkan tepung, serbuk koko, baking powder, serbuk penaik.
3. Pukul mentega dan gula sampai kembang. Lagi kembang la biskut korang.
4. Masukkan telur, esen vanila, liquid glucose, garam dan pukul sebati.
5. Masukkan campuran tepung tadi. Gaul lagi
6. Akhir sekali masukkan segala jenis kacang dan segala jenis coklat yang ada dirumah anda.
7. Bentukkan bulat menggunakan sudu dan letakkan diatas dulang yang telah di gris.
8. Biskut akan mengembang besar jadi jangan letakkan rapat-rapat. Bakar dalam ketuhar 200C selama 15 minit atau sehingga masak.
9. Jika bentuknya terlalu mengelembung, sebelum dibakar leperkan dahulu.



selamat mencuba!!!









18 ulasan:

äþèéž™ berkata...

cam nak acting camni lak kat adek apeez : ko gi salin resepi tu, hambek duit ni, kalo ader baki pulang balek, kalo x cukup mintak lagi, beli barang-barang yang sepatutnya, wat biskut tu, paling lewat ahad ni aku nak makan sambil tengok melodi.

ala, nak gak. nmpk sgt menyelerakan

alinac lover berkata...

@äþèéž™jadi la kan...buat sndri jerk..hehe

-telordibasuh- berkata...

demm cookies hehe kene test rase lu heee...

äþèéž™ berkata...

nak order leh tak? anto pakai poz laju. seyes ni

alinac lover berkata...

@-telordibasuh-no hal takat nk rsa jerk..

alinac lover berkata...

@äþèéž™jangaaaan! saya bru first time buat :)

xpndai lg..bru blaja2 ~

Sophia Rani berkata...

uit2.. best2... nak satu boleh..?? malas la nak wat sendiri.. hehe

En iLham berkata...

hmmm
macam sedap jer
saya suka makan cookies coklat
hehe
selalu beli je kat kedai sebab xreti dan malas nak buat
haha

boleh jugakla antar kat sata cket eh
hehe

Mr feckry berkata...

walawei, membuka selera gua ni.

Katak Gomok Sulie berkata...

wahhh....mcm best....tp xder ketuhar gelombang nk msk chipbanyak berkenaan..hehe...

alinac lover berkata...

@Sophia Ranii kasi dua! hehehe

alinac lover berkata...

@En iLhambole2~

alinac lover berkata...

@Mr feckryyeke?wahhh..kagum!

alinac lover berkata...

@Katak Gomok Suliehehehe..i pon guna oven lama2..jadi lah~.hahha

Tyra Omar berkata...

amboiiiii...neh lawan tokey neh..haha..sedap tak yong?

FyZa berkata...

yummy2..nmkp sdap..hehe..

alinac lover berkata...

@Tyra Omartyra..nnti buat resepi lg ya..serius kali ni wt sodap! haha

alinac lover berkata...

@FyZasdp fyza..mai la mkn~

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...