bru knal bahan masakan..kek pon bru beberapa kali buat..
kali ni cheese cake..bru first time buat!
hahaha..sape pon xde nk tolong aku ek..terkial2 sorg2 kat dapur..dah la mcm x ckup bahan jerk..
xpe2..berbekalkan bahan y agak kureng..aku buat jgk aw...
klo bab2 nk masak ni..mula la kpla ni ligat terbayang blog sana..blog sni..
pot pet sana..pot pet sni..
taraaa!!! siap da cheese cake...jgn komen mcm2~malu x brapa nk jadi :(
xpe len kali i cuba lagi oke..tata
ni tisya..dia ske makan cheese cake kosong... nyum2 :)
alang2 da buat..ni aku share resepi ek
selamat mencuba
BAHAN-BAHANalang2 da buat..ni aku share resepi ek
selamat mencuba
600g Soft Cheeses or Cream Cheese
1 cawan Yoghurt asli
1 cawan gula halus
2 sudu penuh tepung naik sendiri
4 biji telur
2 sudu jus limau
CARA MENYEDIAKAN
Pukul keju hingga lembut dan sedikit kembang. Masukkan yoghurt, kemudian gula,tepung dan jus limau. Pukul sehingga sebati. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga sebati. Masak dalam microwave selama 28 minit pada 'medium' level,bukak hanya selepas 28 minit. Ambil garfu cucuk pada bahagian tepi dan tgh.
Jika masih banyak cake yang melekat di garfu, tambah 2 minit lagi. Jika masih tidak masak, tambah lagi 2 minit. Selamat mencuba.
(Fillings boleh diletakkan di atas cake setelah cake masak.Biarkan sejuk beberapa jam dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk)
12 ulasan:
wahh!!cm sedp jee..huhuhu~
nmpak mcm sedap...
tp knapa kek tu mcm tak naik seri je?
(komen ikhlas nih...)
nmpk sedap oke..bla nk bg kt i rasa? keh3
nk jgak cheese cake nii ;)
@☻UsaGi NaNa☻kali ni serius..mmg sodap
@helmihahah..mmg la..first time buat..xde brapa oke la
@FyZannti klo mnjdi..org bg la fyza rasa
@caliph shurikenmai2
sy x brani nk wat cheesecake..
takot x jadi, rugi pulak..
cheese kan mahal.. hehe!!
@Amirrah Zawanihahha..taw xpe..saya pn hentam2 je
0k lah tu..
hentam2 pun jadi jugak..
memang terer masak lah kamu..
calon isteri ni.. hehehe!! :)
kalau masa potong tu nak nampak smooth tepi potongannye, awak rendam pisau tu dalam air panas dulu..
rendam sat-lap kering-potong-rendam kesat-potong. gitulah sampai habis :)
Catat Ulasan