Bahan-bahan
1 biji sponge kek atau apa2 kek
• 250ml whipping cream
• 200ml cream cheese name phidepillea
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
• 1 sudu makan serbuk nescafe
• serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 2 bahagian
5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
6. Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya.
10.Masukan dalam peti sejuk...sedap di mkn sejuk2....
p/s: klu ikut resipi sebenar guna biskut tiramisu...boleh gantikan ngn kek...wat kek butter je lg sedap....
p/s : whiping cream n cream cheese beli kat tesco....
klu blh kurangkan gula....letak 3 sudu je...sbb da manis
sekian :) nak tengok gambar? nanti yong buat..sekarang salin resepi je dulu..hehe
8 ulasan:
cuti sem nanti boleh lah try buat ni.. hehe :D
wahh cik ana bleh try nti nih..hihi
btl ke yong pandai buat ni. bak mai sepiring. hihi ..
tiramisu ni ape ek
yong tahu tak.. ni kek peberet dni. gulpp :D
mcm sedap je ni..nk kena try jgk ni
haha suruh mama salin nie hah xD
ZIE LAH SGT PEMALAS WAT CAKE KUIH BAGAI NIH TAW. NAK TRY, TP MALAS...CAMNO TUE...HAHA
Catat Ulasan