Rabu, 26 Januari 2011

:: Cara menyediakan Mini Rainbow Rice ::

 oke kawan-kawan semua..hari tu yong ada buat entri tentang Mini Rainbow Rice kan? masa tu yong masih blur-blur lagik..yela..cemana nak makan kalo nak masak makanan tu pon xreti.so lepas buat kajian..hehehe.kajian la sangat kan..xde lah..selepas bertanyakan ramai orang tentang makanan ni..lastly dapat juga tahu cemana nak menyediakan nya..


so pertama sekali.haruslah ada makanan ni ya..iaitu Mini Rainbow Rice..bole je beli kat mana-mana pasaraya..seperti Tesco ke..Giant ke dan sebagainya..then sediakan gula dua senduk atau sukat la sendiri nak manis macam mana..ikut kesesuaian tekak anda :p..gula tersebut haruslah dimasak bersama air dan daun pandan.maka jadilah air gula berbau dan berperisa pandan.yay!


 lepastu sediakan satu lagi periuk yang berisi air untuk rebus Mini Rainbow Rice kita..bila da mendidih air tu..lempar lah rainbow rice tu..hehhe..hati-hati ya masa lempar tu.kang kena muka jangan salahkan yong..letak elok-elok ya..rebus sampai jadi terapung..then tapis..masuk terus rainbow rice ke dalam air gula kita..


dah siap!!!mudah je kan? makan macam tu je la yer..rainbow rice ni kenyal-kenyal gitu..air gula tu kasi sedap la sket..baru masyuk nak makan..selamat mencuba!


7 ulasan:

Wawan3y. berkata...

rainbow rice tuh buat drpd apa? beras ke? xpelik ker mkn beras dgn air gula yong? konpius neh, tp nmpk mnarik la sbb kaler dia, rainbow gitu, hehe

ardinihumaira berkata...

yong suap dni yang pink tu ;p

Nafisa81 berkata...

cam fishball ajer..

Puteri Zaza berkata...

nak masak air gula tu pekat2 ke ceroi kak???nampak cam sedap jer

Lizzie Yasmin berkata...

mcm bubur cacar jer.. mkn dgn santan pun mesti best kan.. hehehe

::Budak Degil:: berkata...

mcm pelik je bende..
mcm mashmallow ke?..hehe

Amirrah Zawani berkata...

comel lah.. nanti kalo jumpa kat tesco ataw giant nak beli jugak la.. hehe!! :D

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...