Rabu, 2 Februari 2011

:: Masalah Dark cirle dan Eye Bag ::

5Masalah betul la bila eye bag (EB) dan lingkaran hitam bawah mata (DC) mula menyerang...


EB dan DC ni kalau dah start ada, susah betul la nak hilang kecuali kita rajin buat rawatan di salun dan juga rawatan sendiri di rumah


EB dan DC ni bukan sahaja menyebabkan muka kita nampak kusam dan tidak bermaya, malah kita nampak tua dari usia, ish bab tu ni memang tak leh blah arrr..sensitip! hehe biasa la perempuan kan..orang laki pulak katanya lagi tua lagi mahal, katanya lahhhhhhhh.. tapi ye ke??:p


Meh nak list tabiat harian kita yang kita tak sedar menyebabkan EB dan DC ni bermaharajalela






1.Tidur
dilema utama yg dialami oleh hot mummy ibu muda dan yang ada anak kecil..terpaksa berjaga malam dan tidur-tidur ayam saja. inilah yang dinamakan pengorbanan. .iaitu mengorbankan masa rehat yg paling utama dan insyaAllah mendapat balasan yang baik dariNya


tapi, kalau ada peluang, tidurlah dengan cukup sebab masa tidur ni kulit kita terutamanya bahagian muka repair itself. kandungan PH pada waktu malam juga berbeza menyebabkan krim anti penuaan sangat mudah diserap ke dalam kulit.


bila tidur tak cukup, lingkaran gelap bawah mata dan eye bag pun bercambah dengan sihatnya..


2.Tenung monitor 
hehe ni common 'mistake' yang terpaksa dihadapi oleh wanita2 bekerjaya nih..Jadi, rajin2 la tanam indoor plant dan buat senaman mata


selain menyebabkan masalah EB dan DC ni, ianya juga menyebabkan power mata ni bertambah2.. adeh..lagi tebal la spek mata cheq!

3.Gosok mata
haha..ni pun selalu 'terbuat' terutama bila mata dah gatal, masuk habuk dan pakai contact lense lebih masa..bila mata rasa kering mula la terkedip-kedip mata tu n jari jemari pun ralit la dok gosok pi mai pi mai


amalan gosok mata ni selalu jugak terjadi bila nak remove eye make up terutama sekali bila nak remove mascara.


bukan tak tau, tapi buat jugak..kulit area mata ni sgt la nipis..sapa penah dok cucuk collagen ke botox ke area mata ni mesti tau 'kesedapan' jab kat area mata compare area pipi dan lain2 tempat yang banyak isi. kawasan mata ni la yang nak berkedut dulu bila ada fine wrinkles..


jadi agak2 tangan nak naik ke mata tu cepat2 bayangkan muka dengan kedutan2 bagai..confirm tak jadi nak gosok




4.Minum air lebih pun tak elok jugak
Sebelum tidur atau sejam sebelum tidur elakkanlah dari minum air. Ni pun antara punca formation of EB dan DC.


5.Period
Perasan dak, masa period ni lagi la mudah EB berlaku. Ni common sebab perubahan hormon dalam badan berlaku.

6.Suka makanan masin
Salt tooth ni ialah ina! memang suka masin, especially kalau buat sayur campur..ni lah penyebab utama juga berlakunya EB. Jadi sejam sebelum tidur jangan dah makan jajan atau supper makanan yang masin2 yer..




Tips mudah untuk merawat sendiri EB dan DC:


1. Sejukkan sudu
Masukkan sudu dalam freezer for 15 minutes, then pejam mata..letak belakang sudu yang dah sejuk tu di kawasan mata. Buat selalu ye, insyaAllah DC tu makin faded dan EB makin kurang.


2.Urut kawasan mata
Guna jari manis, tap kawasan EB tu untuk loosen fluid under ur eyes.


3.Letak tea bag/timun
Seelokknya tea bag/timun yang sejuk di kawasan mata..elok letak time tidur. Kandungan dalam teh dan timun tu berfungsi untuk mengecilkan pores dan menegangkan kulit serta dapat mengecutkan EB.






sumber-email

4 ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

ain, awe pakai spek kanta tebal..so mmg bawah mata dah hitam..huhu..ada iklan ganier untuk mata tu tapi awe ni tak brani nak campur2 produk...awe pakai safi (pelembab, pemutih, tonner dan pencuci muka, ubat gigi, myk rmbut...heheeh)

alinac lover berkata...

@Nur Hawa Mohd Zinfuyooo! suma safi..boleh masuk pencarian safi lah!

Ryan Valentine berkata...

saya ade la sket DC tapi EB macam takde je.. Tapi masih tak selesa, macam panda sesat kluar zoo je

alinac lover berkata...

@Ryan Valentinegogo..tu la..org pon ada sket~

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...