Jumaat, 30 Julai 2010

:: PUNCH CARD --- korang biasa meminta kawan2 tolong punch kalo korang lewat sampai ofis kan?::

 citer iktibar..sumber dari email yong~ mari teruskan membaca~

Assalamualaikum. . utk kengkawan sume especially yg keje menggunakan punch
card
baca la .. aku harap2 dpt la skit pengajaran sbb ramai antara kita yg
dah terbiasa buat keje mcm nih dan tak fikir apa akibat dan risiko yg akan
datang.. cite ni bukan rekaan atau nak menakutkan korang tapi realiti dah
jadi pada kawan aku..

PUNCH CARD --- korang biasa dengar dan tau benda nih kan? dan korang biasa
meminta kawan2 tolong punch kalo korang lewat sampai ofis kan? atau kalo
korang nak balik awal? alasan korang sebab takut dan tak nak punch card tuh
tulisan warna merah.. ye la nanti satu keje la pulak nak ngadap bos then
create alasan kenapa merah.. kalo ade alasan munasabah macam traffic jam ke
bole la kot.. tp kalo korang bangun lambat? takkan nak bg alasan tuh kat bos
kan? mesti bos marah.. tak pasal2 kena brain wash pepagi buta kat opis..
TAPI korang tau tak risiko yang akan korang dapat kalo mintak tolong punch
card? bukan risiko kat diri korang je.. risiko skali kat kawan yang dah baik
ati tolong korang punch card tuh.. kesian kawan tuh..

Kawan aku -- Ali (bukan nama sebenar) lewat datang keje.. then minta la Amat
(bukan nama sebenar) punch kan.. then Amat tolong la.. tup-tup on da way nak
sampai opis tuh Ali accident.. mula-mula dia koma then 2 ari lepas tuh dia
meninggal dunia.. apa yang menyedihkan. . bila isteri Ali nak buat tuntutan..
banyak tuntutan tidak diluluskan.. macam nak buat pampasan ke kuarkan KWSP
ke apa2 la yg bole waris tuntut bila seseorang tuh meninggal.. korang tau
tak kenapa susah?? sebab dalam punch card tuh memBUKTIkan Ali berada dalam
opis pada waktu yang sama dia accident.. so opis nak luluskan pampasan dan
everything camana? opis bole luluskan JIKA ada sape2 yang mengaku dah tolong
Ali punch card.. Amat tak nak mengaku.. ye la.. kalo dia ngaku dia mesti
kena tindakan tatatertib kan? silap2 dia kena buang keje.. so smpi skang
pampasan tak dapat.. yang susah isteri Ali.. dah la tak bekerja then anak
dah ade 2 lak tuh.. nak kuarkan KWSP pon hadapi masalah yg sama..

Korang nak ke perkara yang sama berlaku kat diri korang dan kawan korang?
kalo la korang mintak punch then jadi pape kat korang tgh jalan sape nak
bertanggungjawab? for sure la kawan yang tolong punch card tuh tak nak
mengaku.. ye la kita dah tolong sat lagi kita yang kena tanggung?? kalo kena
denda je tak pe la.. sat lg siap kena buang keje mana mau cari keje??? yang
si kawan yang tolong tuh pulak mesti seumur idup akan rasa bersalah.. kalo
accident just patah kaki je bole la lagi tak dikisahkan tapi kalo dah
melibatkan nyawa ni.. walaupon niat nak tolong tapi biar la mcm org tua
cakap.. buat baik berpada-pada. . jgn buat baik tak kira tempat.. nanti susah
kat sendiri.. so aku just nak mintak tolong kat korang sume.. jangan la buat
keje nih lagi.. tolong fikir ajal maut kita tak tau.. mungkin kita mati pas
tuh dah tak de pape tanggungjawab. . tapi org yg idup.. mcm keluarga kita..
nak tuntut pape susah.. korang nak ke mcm tuh? mesti korang tak nak famili
korang susah kan? aku harap mulai sekarang.. kalo korang datang lewat
macamana sekalipon.. punch card la sendiri.. biarla bos marah sekali pon..
tapi jangan menyusahkan diri org lain.. dan diri sendiri.. tolongla diri
sendiri dan kalo nak tolong kawan2 pon biar la kena tempatnya.. next time..
kalo korang rasa dah lewat tuh.. call la bos bg tau lewat sampai then jumpa
bos bila dah sampai.. kalo korang rasa nak balik awal lak.. mintak la time
off atau permission kuar awal dari bos.. jangan la main kuar suka2 ati je..

p/s :- pas aku dgr cite tuh dari isteri Ali.. aku dah tak nak buat mcm tuh
lg.. sbb sebelom ni.. aku penah beberapa kali mintak tlg punch dan beberapa
kali tlg org punch.. aku rasa ngeri dgr cite tuh.. lg pon aku sempat lawat
arwah sebelum dikebumikan. . terasa macam.. ish ape yg dah aku buat.. rasa
bersyukur sangat sbb sepanjang aku buat keje tuh.. aku tak terlibat ngan
pape accident dan org yg aku tlg tuh selamat sampai.. kalo aku pon kena mcm
tuh.. aku tak tau la apa jadi.. nangis air mata darah pon x guna lagi..


P/S INSAFLAH WAHAI KAWAN-KAWAN KU YANG PERNAH TERLIBAT!!!

6 ulasan:

nurayunni berkata...

tkutnyer..
kdg2 ade jgk surh org punch card..

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

pernah sekali, tapi tu pun kawan dah ada kat lobby bawah, nak naik lift full jerk...walaupun unethical...waaa....tak nak wat lagi..

The Poyo Me berkata...

Time awal2 ak keje dlu ak slalu wat beb. bukan ak yg suruh, tp bestfren ak ni mmg rajin giler punchkan sume org pye. esp yg duk jauh dr ofis cam ak.

sekali satu pagi tuh, ak lambat 15 min sbb ada emergency. skali time tu la ak selisih dgn kereta bos time gi tmpt keje. gler r tgk Waja berkilat dia tu zupppp lalu sebelah ak. tergetar jantung ak. tp ak wat cool la, kot2 die x perasan.

sekali die perasan da...lepas smpi tmpt keje die trus call pej ak. nak cri ak katanya. tukang punch kad ak tu kata la ak ada dah.(padahal ak bru smpi beb. hahaha)

"apa? dia dah sampai?" bos tanya.

"Ye la, dia bawak laju. tak caya meh cakap ngan dia." kata rakanku itu.

fuwahahahaa hebat!!!

*tp sekarang ak x wat lg dah. sepanjang bulan punchcard ak merah, tp ak x keash. huahuahua

alinac lover berkata...

@nurayunnihaa..jgn da wt gtu~

alinac lover berkata...

@Nur Hawa Mohd Zinamik iktibar

alinac lover berkata...

@The Poyo Metaw xpe..aku lg x kesah..hahha

Beautilicous

Suka blog ini? LIKE lah~ thanks

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...